Je bekijkt nu Muggen op reis

Muggen op reis

Muggen gaan zelf niet op vakantie, maar ze kunnen wel een aardige stempel op jouw vakantie drukken. Natuurlijk niet de bedoeling dat je door een paar van die zoemende ellendelingen je hele vakantie laat domineren, maar vaak kunnen je eerste vakantie dagen aardig beheerd worden door jeuk van verschillende muggenbeten.

Lekkere zonvakantie

We kiezen voor onze vakantie steeds vaker bestemmingen die alsmaar verder weg liggen. De aangenaam warmere temperatuur lijkt daarbij een belangrijke voorwaarde. Dan zal je ook meer rekening moeten gaan houden met muggen die ziektes zoals malaria en dengue (knokkelkoorts) kunnen overbrengen. Ook loert het Chikungunya-virus op ons. Dit virus is niet dodelijk maar veroorzaakt hevige koorts en pijn in je gewrichten die lang kunnen aanhouden. Van oorsprong komt dit virus voor in een groot gedeelte van Azië, een gedeelte van Afrika en Midden- en Zuid Amerika. Maar ondanks zijn exotische naam zijn er onlangs ook al gevallen gerapporteerd uit Italië en Frankrijk. Welke ziektes je per land of werelddeel kunt verwachten, lees je op andere pagina’s, zoals over AfrikaMexico en Curaçao.

Muggen steken niet alleen ’s nachts!

Het algemene idee leeft dat muggen alleen ’s nachts of rond schemertijd actief worden, maar dat is niet altijd juist. Malariamuggen steken inderdaad hoofdzakelijk ’s nachts maar muggen die Dengue en Chikungunya overbrengen gaan overdag op zoek naar hun slachtoffers. Het is dus wijs om vooraf uit te zoeken welke muggen er in jouw vakantiegebied actief zijn en daar je bescherming op af te stemmen. Eén van de middelen die de kans op muggenbeten aanzienlijk verkleind is je goed insmeren met DEET. Als je verstandig bent neem je de DEET al vanuit Nederland mee op je reis. Zo voorkom je de kans dat het middel bij aankomst op je exotische eiland even is uitverkocht.

GGD Reisvaccinaties

Als je je hebt voorgenomen om naar een bepaald warm land te vertrekken kan je op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering algemene aanbevelingen vinden die van toepassing zijn op het land van je keuze. Je vindt hier per land een overzicht van de ziektes die er voorkomen, welke vaccinaties worden aanbevolen en welke er verplicht zijn. Wil je een persoonlijk vaccinatieadvies voor jouw reis, dan kun je terecht bij de GGD. Wacht hier niet te lang mee, het kan zijn dat je een bepaalde vaccinatie ruim op tijd moet nemen.

Geef een reactie