Je bekijkt nu Welke ziektes kunnen muggen overdragen?

Welke ziektes kunnen muggen overdragen?

  • Berichtcategorie:Ziektes

Zodra het zoemen abrupt is gestopt kan je ervan uitgaan dat één van de muggen een mooi plekje heeft gevonden om jouw bloed tot zich te nemen. Dat wordt een plekje waar je de komende uren aan zal krabben. Maar blijft het daarbij? Of kan het nog andere gevolgen hebben? Zodra een mug jou prikt is het heel goed mogelijk dat hij ziekteverwekkers overbrengt. Hier vind je een overzicht van de belangrijkste ziektes die door muggen kunnen worden overgebracht.

Malaria

Verreweg de bekendste overdraagbare ziekte is malaria. Deze infectieziekte kan je oplopen nadat de malariaparasieten via een muggenbeet in je lichaam komen. Zodra deze parasieten zich een weg naar je lever hebben gebaand kunnen ze zich ongelimiteerd vermenigvuldigen en zich in de rode bloedcellen nestelen. Je zal je waarschijnlijk eerst wat grieperig voelen, maar al snel treden er verschijnselen op als koude rillingen, hoofdpijn en hoge koorts.

Zelfs als je keurig je malariatabletten hebt genomen moet je bedacht zijn op malaria. Er zijn nl. gebieden waar malariaparasieten voorkomen die inmiddels resistent geworden zijn tegen malariamedicatie. Dus als je koorts en griep langer dan twee dagen blijft aanhouden moet je je zo snel mogelijk onder doktersbehandeling stellen. Ook als je je net na je vakantie grieperig voelt kan het geen kwaad om wat sneller dan normaal naar de huisarts te gaan en te melden dat je net terug bent uit een malariagebied.

Meer weten over Malaria? Lees hier meer over deze muggenziekte.

Denque

Denque, ook wel bekend onder de naam knokkelkoorts, kan zich in twee vormen openbaren: de dengue koorts en de dengue hemorragische koorts. De denque koorts geeft griepachtige symptomen die bij volwassenen en jong volwassenen voorkomt. Het verloop is over het algemeen niet ernstig.

Denque hemorragische koorts is een ernstige vorm waarbij bloedingen ontstaan en tot shock kan leiden die in sommige gevallen dodelijk kan zijn. Met name jonge kinderen kunnen ernstig ziek worden. Ook hierbij is het van belang dat je bij koorts direct een dokter raadpleegt. Het op tijd stellen van de juiste diagnose kan namelijk levensreddend zijn. Bij volwassenen doen de symptomen denken aan griep met koorts, zuigelingen en jonge kinderen die besmet zijn krijgen koorts die gepaard gaat met mazelen-achtige huiduitslag.

Meer weten over Dengue? Lees hier meer over deze muggenziekte.

Gele koorts

Muggen kunnen ook de virale infectieziekte gele koorts overbrengen. Naast snel optredende koorts, hoofd- en rugpijn word je misselijk, moet je braken en kunnen er verstoring in de nierfunctie ontstaan. Uiteindelijk kunnen er ook bloedingen uit de mond en darmen optreden. Gele koorts is in een epidemische situatie voor veertig procent verantwoordelijk voor een dodelijke afloop.

Chikungunya

Doordat muggen in sommige gebieden zich ook voeden met bloed van dieren die besmet met het Chikungunyavirus is het mogelijk dat de muggen het virus op de mens overbrengen. Na een incubatietijd van ongeveer drie dagen kunnen er ziekteverschijnselen optreden zoals snel opkomende koorts, ernstige spier- en gewrichtspijnen, lichtschuwheid die met hoofdpijn gepaard gaat en een huiduitslag die soms wel maanden kan aanhouden.
Ernstige klachten komen voornamelijk voor bij zuigelingen, oudere mensen en mensen met een verminderde weerstand. De acute symptomen kunnen met één tot twee weken weer verdwijnen, maar de gewrichtspijn kan wel maanden tot jaren aanhouden.

Meer weten over het Chikungunya-virus? Lees hier meer over deze muggenziekte.

Aids

Doordat de hoeveelheid bloed dat een mug met zich meedraagt zo klein is, is er geen enkele kans dat muggen het HIV virus (dat AIDS veroorzaakt) overbrengen. Daarbij droogt het bloed tussen twee maaltijden van een mug snel in, waardoor het virus ook snel zal sterven.

Japanse Encefalitis

Op het platteland van Oost- en Zuidoost Azië kunnen muggen de zeldzame, maar bijzonder gevaarlijke ziekte Japanse Encefalitis overdragen. Het virus veroorzaakt in eerste instantie hoofdpijn, koorts en darmklachten die uiteindelijk kunnen leiden tot verwardheid en hersenvliesontsteking. Het grote gevaar is, dat er nog geen specifieke medicijnen tegen deze ziekte zijn.

Geef een reactie