Westnijlkoorts, ook wel Westnijlziekte genoemd, is niet een van de bekendste muggenziektes zoals Malaria. Toch is het wel belangrijk om van het bestaan af te weten omdat dit virus zich niet alleen in tropische gebieden verspreid. Daarom beantwoorden we in dit artikelen alle vragen. Van ‘Wat is Westnijlziekte?’ tot ‘Waar komt het voor?’, alles komt aan bod.
Wat is Westnijlziekte?
Westnijlziekte is een virale infectieziekte die door muggen wordt overgedragen. Het Westnijlvirus treft vooral vogels. Zelden zijn zoogdieren of mensen het slachttoffer.
Wat zijn de symptomen van Westnijlziekte?
Het grootste deel (80%) van de mensen die besmet raakt met het Westnijlvirus krijgt gelukkig geen klachten. Krijg je wel klachten? Dan komen deze tot uiting na zo’n 3 tot 15 dagen. Onderstaand een lijstje van wat die symptomen kunnen zijn:
- Koorts
- Hoofdpijn
- Spierpijn
- Huiduitslag
- Vergrote lymfeklieren
Dit zijn de milde symptomen. Bij een enkeling, 1% van degene die Westnijlziekte krijgen, komen ernstige symptomen voor:
- Hersenontsteking
- Hersenvliesontsteking
Is Westnijlziekte gevaarlijk?
Omdat besmetting niet vaak voorkomt en gezien de symptomen in veruit de meeste gevallen mild zijn, is het niet zo gevaarlijk als andere muggenziektes zoals Malaria. Echter, wanneer symptomen als hersenontsteking en herenvliesontsteking zich voordoen is de kans op overlijden 4 tot 14%. Bij 70-plussers ligt dit percentage tussen de 15 tot 29%.
Hoe kun je Westnijlziekte krijgen?
Westnijlziekte wordt overgedragen door muggen. De ziekte wordt niet van mens op mens overgedragen. Muggen kunnen de ziekte oplopen door te zuigen van bloed van een besmet dier, zoals een vogel. Daarna kunnen ze de ziekte overdragen op een mens. Het is dus belangrijk om je te beschermen tegen muggenbeten, vooral als je in een gebied bent waar Westnijlziekte veel voorkomt.
Waar komt Westnijlziekte voor?
Het Westnijlvirus kent z’n oorsprong in Afrika. Voorheen kwam het vooral voor in tropische en subtropische gebieden. De laatste tientallen jaren is het virus verder over de wereld verspreid. Al jaren komt het voor in de Verenigde Staten, het zuidoosten van Europa en Middellandse zeegebied.
Sinds een aantal jaar heeft het virus ook West-Europa bereikt. In 2018 waren er uitbraken in Italië, Griekenland, Hongarije, Servië en Roemenië. Dit is te verklaren door klimaatsverandering en het toenemen van internationale contacten volgens het Europees Centrum voor ziektepreventie en –bestrijding.
Westnijlziekte in Nederland
In 2020 was het voor het eerst dat er in Nederland iemand besmet is geraakt met het Westnijlkoorts. Deze persoon heeft het virus opgelopen in de buurt van Utrecht. Later in dat jaar zijn er nog 5 andere meldingen geweest van mensen die besmet zijn geraakt met het virus. Het virus is ook aangetoond in vogels in muggen in de regio’s waar de besmettingen waren.
Vaccinatie tegen Westnijlziekte?
Er is geen vaccin beschikbaar tegen Westnijlziekte. Het beste wat je kunt doen om je te beschermen tegen de ziekte is het voorkomen van muggenbeten. Het virus wordt overgedragen door de ‘huissteekmug’, de meest algemene soort in Nederland. Omdat er dus geen vaccinatie is, is de enige optie om muggenbulten te voorkomen. Daarvoor een aantal tips: